Етнолагери "Край огнището"

Имало едно време ....една любителка на българската природа и история и се чувствала у дома си веднага щом прекрачи прага на старите къщи; щом стъпи на калдъръмените, тесни улички, или в дворовете с вековни дъбове... И така се родила идеята да организира лагери и работилници за деца, свързани с българския фолклор, бит, традиции, обичаи и занаяти!

Защо "Край огнището"? Защото в българския бит и дом, огнището е имало изключително важно значение. То е символ на семейство, дом и родина. За българина - огнището съхранява целият му живот и всичко ценно за него. Много ритуали, свързани с различни моменти от живота и бита на българина, са се извършвали именно там - раждало се е дете, „захващал” се е новия огън (само веднъж годишно) и се е поддържал цяла година, защото символът на слънцето, на Бога, на живота не бивало да угасва никога. Лошо е за дома и всички, които живеят в него, ако огънят „се загуби”.

Огнището се е строяло в средата на дома, изграждането му започвало с обредни действия, които да осветят мястото му. Задача на мъжа е да осигурява дървата за него, а на жената – да го поддържа. Вярва се, че на „пусто” или „парясано” (зарязано, изоставено) огнище се правят магии. Затова всяка вечер стопанката грижливо посипвала въглените с пепел, за да ги разпали на сутринта.

Около него се колят жертвените животни за някои обреди. Освещаването на бъдника за Бъдни вечер също се прави на огнището. Празнично пременените годежари, дошли да искат ръката на бъдещата младоженка, първо се покланят до огнището, а след това изказват почитанията си към домакините. Това прави и полазникът на Игнажден. Когато младата невеста прекрачва за пръв път прага на новия си дом, я отвеждат при огнището. Там тя разбърква символично огъня, който някой ден ще има задачата да поддържа. И така и не успях, да намеря нещо друго, което да е толкова важно и всеобхватно по смисъл и символика в нашите обичаи, традиции и бит като „бащиното огнище”. То е символ на семейството, на най-уютното и сигурно място в дома, там където се се предавали от уста на уста знанието и мъдростта на едно поколение към следващото! Огнището е съхранител на на всичко българско и родно!

Снимки: Източник интернет и картина на Васил Горанов. От Магдалена Василева - основател, организатор

Здравейте, приятели на "Край огнището"! Аз съм Магдалена Василева, майка на три деца, които гледам с любов, поощрявам техните таланти, интереси и потенциал, но поставям и граници, когато е необходимо.

Родом съм от гр. Варна и съм завършила Международен туризъм" , тъй като много обичам да пътувам :) и откривам с любопитство богатствата на света!

На снимката с мен е най-малката ми дъщеря- Невена, тук на 8 г., по време на разходката ни в Копривщица (2020 г), пред любимата ни Синя (Лютова) къща!

Често пътувам със семейството си из България, защото държа да споделя с тях всеки миг на възхищение, любов и гордост към невероятните богатства на нашата родина...Така възникна идеята за дейност, посветена на българските обичаи и занаяти, история и природни богатства, на българското семейство!

Надявам се да се включите и в нашите лагери за родители с деца :))

До скоро!